Over Mij

Wie ben ik?

Mijn naam is Bart Cooymans, 19 jaar oud en gek op sporten.

De afgelopen 10 jaar heb ik me bezig gehouden met wedstrijdzwemmen. Dit is niet de eerste sport die ik ooit gedaan heb, na de zwemlessen werd het tijd voor mij om een sport te zoeken: Atletiek. Als lid van de HAC heb ik 2-3 jaar plezier gehad met allerlei onderdelen van de sport. Ondanks het plezier werden de trainingen te eentonig en wilde ik iets nieuws. Toen ben ik bij de Helmondse Watervrienden uitgekomen, dat is een wedstrijd zwemploeg in Helmond waar ik ondertussen tien jaar lid bij ben!

Drie jaar geleden wilde ik nog sneller gaan zwemmen. Vanaf dat moment ben ik buiten de zwemtrainingen om zelf extra gaan trainen. Door de extra trainingsuren verbeterde mijn conditie en kon ik harder zwemmen. Maar ook aan die aanpak zat een nadeel: het was niet specifiek genoeg.

Het roer om.

Vorig seizoen ging mijn trainingsschema helemaal om: een nieuw team erbij gaf mij nieuwe mogelijkheden. Ik ben het seizoen van 2015-2016 gestart met trainen bij Z&PV Nuenen. Om me bij dit team aan te sluiten is een van de beste keuzes op sportgebied geweest voor mij tot nu toe. Na een paar weken het lichaam te laten wennen aan iedere doordeweekse dag te zwemmen ging de vermoeidheid langzaam weg en heeft sindsdien plaatsgemaakt voor snellere en snellere tijden in het zwembad.

Lid zijn van de teams in Helmond en Nuenen is een goede combinatie zolang er maar goed gepland wordt: ik kan bij twee bonden wedstrijden zwemmen en heb bijna iedere week de mogelijkheid om ergens aan een wedstrijd mee te doen. Inmiddels heb ik een zwemtraining ingeruild om iedere week hard te kunnen gaan lopen en mezelf op dat vlak te verbeteren. Mijn trainingssituatie steeds specifieker richten op de triathlon, dat is iets waar ik steeds mee bezig ben.

Nieuwe uitdaging.

Net na de jaarwisseling van 2015-2016 kreeg ik het idee om toch een keer een triathlon te proberen. Het is iets waar ik al vaker aan gedacht had maar nog nooit serieus stappen voor had ondernomen. Na thuis overleggen en mijn huidige trainingssituatie goed bekeken te hebben kwam ik maar tot een conclusie: ik ga het doen.

Daarmee kom ik op de beste beslissing van mij op sportgebied tot nu toe. Tot op de dag van vandaag heb ik nog geen spijt met de keuze om met de triathlon sport te beginnen!

Wat is mijn doel?

Op dit moment ben ik lid van de Triathlon talentgroep regio Eindhoven van de NTB (Nederlandse Triathlon Bond). Een volgende stap zou kunnen zijn dat ik mij voor het RTC ga kwalificeren. Dit kan op twee manieren: als hardloper met aanleg voor het zwemmen een limiet halen op de 3km. Óf, als zwemmer met aanleg voor hardlopen een limiet halen op de 400m vrije slag.

De laatste optie is voor mij de meest slimme keus. Dat is de reden dat ik op dit moment aan het trainen ben voor de 400m vrije slag. Of ik het limiet kan halen zal de komende tijd duidelijk worden, maar mijn tijden op 100m en 200m vrije slag laten zien dat het zeker mogelijk is!

Ik wil kijken wat er mogelijk is en het allerbeste uit mezelf gaan halen. Stap 1 van dit plan is het limiet halen en beetje voor beetje steeds op een hoger niveau komen!

Klik hier om meer te lezen over de indeling van mijn seizoen en mijn doelen daarvoor.
https://www.bartcooymans.nl/triathlon/seizoen-2017/