Mijn eerste ONK zwemmen!

04-10-2016 ONK kb Hoofddorp 2016

Bijna twee weken na het ONK kortebaan in Hoofddorp wordt het toch eens tijd voor een race verslag! Vrijdag 4 september heb ik als onderdeel van de 4x200m vrije slag estafetteploeg deelgenomen aan mijn eerste Open Nederlands Kampioenschap.

Kwalificatie voor de race

In de aanloop richting het toernooi kreeg ik te horen dat ik misschien een kans had op een plekje in de estafette ploeg, het was namelijk zo dat ik een oudere tijd had staan die lang niet zo snel was als mijn PR. Dit zou betekenen dat als ik op de laatste wedstrijd voor het ONK een snellere tijd neer zou kunnen zetten om zo een plek in het team te krijgen.

Merwestein Zwemgala, dat was mijn kans. Ik stond ingeschreven met mijn oude tijd van 2:07.80. Na een redelijke race zette ik de klok stil op 2:04.30, genoeg voor een plek in het team. Kortom: kwalificatie voor het ONK is binnen!

Het Kampioenschap

Na een goede nacht slaap, flink ontbijt en een volle zwemtas was het tijd om naar het zwembad toe te gaan. De wedstrijd vond plaats in het Koning Willem-Alexander Sportcomplex te Hoofddorp. Het was het Open Nederlands Kampioenschap kortebaan. Dat houdt in dat het bad een lengte heeft van 25m (in tegenstelling tot de Olympische baden die 50m lang zijn). Het was een mooi bad overvol met zwemmers, de twee baden om in en uit te zwemmen waren omringd door zwemmers uit het hele land.

Tijd om te racen

De dag was ingedeeld in twee delen: in de ochtend werden de series (voorrondes) gezwommen en na een paar uur pauze zijn in de avond de finales.

Tijdens de series mag ieder team een keer zwemmen om een zo goed mogelijke tijd neer te zetten. In het geval van onze afstand was het zo geregeld dat de beste 8 door mochten naar de A-finale en ‘s avonds nog een keer mochten zwemmen.

Ik was de derde zwemmer uit de ploeg en kon niet wachten totdat ik mocht. Mijn tweehonderd meter liep goed, een nette verdeling zorgde ervoor dat mijn snelheid gedurende de afstand goed op peil bleef. Het resultaat: 2:03.26 (PR!). Weer een stap dichter naar mijn alltime PR, zo vroeg in het seizoen is dat een goed vooruitzicht!

//de video van de 4x200m vrije slag estafette series (3e zwemmer)

Finale op het ONK!

De mooie tijd in de ochtend heeft ervoor gezorgd dat we als 7e door zijn naar de finale, we stonden oorspronkelijk ingedeeld als 8e met een inschrijftijd van 8:10.00. Met de estafette in de series hebben we die tijd aan kunnen scherpen tot 8:07.97.

In het zwembad was het weer dezelfde routine volgen: warming-up omkleden en naar de voorstart. Echter komt er bij een ONK Finale iets nieuws: de opmars voor de start.

//video van de KNZB die de finale van begin tot eind laat zien

In de bovenstaande video kan je zien hoe dat in zijn werk ging. Ons team, Z&PV Nuenen, zwom in de eerste baan en komt als tweede team bij de opmars het zwembad in. Op de onderstaande video staat ons team beter op beeld en kan je iedereen de volledige 200m volgen.

//de video gemaakt door het team.

Zelf vond ik mijn race in de finale minder sterk dan die in de ochtend. Tijdens het zwemmen merkte ik al dat ik het sneller zwaar kreeg ten opzichte van de race enkele uren daarvoor. Naderhand werd uit de tussentijden duidelijk dat ik net iets te hard af was gegaan en daarvoor de prijs betaalde later in de race. Alsnog geen verkeerde race, maar een tijd van 2:03.98 had ik graag anders gezien.

Al met al was het een toffe ervaring en zorgt voor extra motivatie voor de komende periode. Team Z&PV Nuenen, bedankt voor de mooie ervaring, op naar de volgende!


//cover foto:
Kees-Jan van Overbeeke
www.zwemfoto.nu

_KJL3862_20161103_210214