Race Report: NK OD Triathlon Amsterdam 2017

RACE REPORT: NK OD Triathlon 2017

Wat bruut. De snelheid, de race, het slopende parcours, mijn eerste NK.

Uitdaging genoeg

4 juni, het was tijd om naar het NK in Amsterdam te gaan. Vandaag stond er een nieuwe uitdagingen op mij te wachten, meedoen bij de Elite Heren (het hoogste niveau triathlon in NL) en tevens mijn langste triathlon tot nu toe. De wedstrijd was van de Olympische Afstand (OD), dat houd in dat je begint met 1500m zwemmen, 40 kilometer fietsen en als laatste 10km hardlopen.

Tijdens het fietsen mocht er gestayerd worden. Dat betekend dat je in de slipstream van een andere fietser mag hangen. Dit veranderd de wedstrijd compleet. Waar je normaal zelf alles doet en het zelf in moet delen kan je nu tactisch heel anders de wedstrijd in gaan. Hoe hard ga je zwemmen, wil je als eerst uit het water komen of kost dat teveel energie? Ga je in de kopgroep en daar koers maken of in een van de achtervolgende groepen en proberen het verschil te beperken? Hoeveel energie kan ik besteden aan het fietsen zonder kapot te gaan bij het lopen?

Spoiler alert: dat kan niet. Je gaat kapot, en hard ook.

Ready, Set, Go!

Tijd voor de start! Na de wisselzone verkend te hebben en een korte warming up in het water was het tijd om klaar te gaan liggen. Het was de bedoeling dat we met alle atleten tussen twee boeien op een lijn gingen liggen, in de praktijk bleek dat een aantal atleten een ander idee hadden bij een rechte lijn en door de starters terug op hun plek gelegd moesten worden.

Zwemmen

De start was heftig, de eerste 200m gingen bruut hard. Ik had een goede startplek voor iemand die graag midden in een groep zwemt, al kwam ik er snel achter dat ik niet zo’n persoon was. Ik moet het hebben van het zwemmen en kon in de groep niet in een lekkere slag komen, na 200m zwom er iemand op mijn benen waardoor ik mijn snelheid verloor en werdt overzwommen. Na een paar seconden onderwater een een paar plekken naar achteren was het genoeg geweest.

Naar de zijkant van de groep toe en tempo maken. Het duurde even voordat ik in mijn slag kwam maar ik had er al 1/4 van het zwemonderdeel opzitten. Na een ronde van 750m was er een landlap, hierbij kom je uit het water, over een meetpunt voor de tijd om vervolgens weer het water in te duiken. In ronde twee begon ik echt snelheid te maken en eindelijk de slag te zwemmen die ik wilde. Ik merkte dat ik verder naar voren in de groep kwam al was de kopgroep niet meer binnen bereik.

Zwem tijd (1500m) – 00:21:57

Running into T1 at the Dutch Championships.

Fietsen

De wissel ging goed op een klein puntje na. Alsnog gewoon met de groep mee kunnen fietsen. Het ging over 6 rondes wat totaal 40 kilometer is. De eerste twee rondes gingen ontzettend hard, ook waren de versnellingen na de keerpunten bruut. Voor een keerpunt werdt er door de kop niet goed gecommuniceerd wat resulteerde in een groot aantal slippende wielen. Zelf heb ik ook een paar keer mijn achterwiel los gehad van het asfalt omdat er zo hard en abrupt geremd moest worden. Na twee rondes moest ik de groep laten gaan en heb ik twee rondes met een paar atleten gefietst. De laatste twee rondes heb ik in de volgende groep gefietst. Daar wilden ze iets minder graag tempo maken en was het afdwingen tot er een samenwerking tot stand komt. Dit lukte goed en na de laatste ronde was het tijd om T2 in te gaan.

Fiets tijd (40KM) – 00:59:07

Bike part at the NK OD Amsterdam.

Lopen

Tijdens de parcoursverkenning in de ochtend viel het me al op dat er wat hoogteverschil in het parcours zat, ook waren er wat kortere steile stukken in omdat het loopparcours over de doorgaande weg heen ging.

Wat was het zwaar. Toen ik de wissel uit liep viel het me meteen op hoe verzuurd m’n bovenbenen waren. Tijdens het hardlopen was het moeilijk om een ritme te komen. De eerste twee van vier rondes gingen nog wel, maar de laatste twee rondes waren net zo zwaar als alles daarvoor bij elkaar. Uiteindelijk was ook aan de tijd te zien dat ik niet meer hard genoeg kon lopen. Voor de finish werdt het nog spannend, de laatste 500m was het vechten om de positie tegen een andere atleet. Na een aantal versnellingen en positiewisselingen lag ik op kop op het laatste rechte stuk. Net voor de finish versnelde de tegenstander nog eens maar het was niet genoeg, ik was eerder over de finish. In de uitslag is ook te zien dat we allebei dezelfde tijd hebben maar dat ik hoger geplaatst ben.

Bizar dat een race van twee uur bepaald kan worden op minder als één seconde.

Loop tijd (10KM) – 00:41:27

Two triathlethes sprinting to the line.

Terugblik

Veel ervaring op kunnen doen en blij met het resultaat. Mijn race was zeker niet perfect, maar voor een vierde triathlon in totaal en voor de eerste keer op zo’n hoog niveau hoor je mij niet klagen. Uiteindelijk 73e/100 atleten totaal geworden en 21e/26 in de categorie neo-senioren (23jr en jonger). Dat wil dus zeggen dat ik tussen de teamatleten ben geëindigd die de eerste 80 startplekken toegewezen krijgen.

Totaal tijd Olympische Afstand Triathlon – 02:05:08

Supertof dat ik de kans heb gekregen om hier te starten, het doel was dit jaar om ervaring op te doen en voor het eerst een volledig triathlon seizoen te draaien. Door dit evenement ben ik zeker een hele ervaring rijker.

Link naar de volledige uitslag van het NK hier 
http://nl.mylaps.com/evenementen/uitslagen/2017/jun/4/amsterdam/UitslagNKHCat.html

Sponsoren

Bij deze wil ik ook mijn sponsoren bedanken. Bas Sports & Performance heeft voor de voeding gezorgd die ik tijdens deze wedstrijd gebruikt heb. De sportdrank en gel’s zorgen ervoor dat je tijdens  een wedstrijd toch voldoende energie binnenkrijgt om maximaal te kunnen presteren. Mari van Boven fietsen heeft mij een tijd terug geholpen aan een geschikte trainingsfiets die ik doordeweeks kan gebruiken om van-en-naar school toe te trainen. Het fietsen ging hard, de uren die ik in de maanden van tevoren heb kunnen maken op de trainingsfiets hebben mij zeker geholpen om hard te gaan bij het NK.

Geïnteresseerd in wat zij voor jou kunnen betekenen of interesse om zelf sponsor te worden?

Neem een kijkje op mijn sponsorpagina