Seizoen 2017: Mijn plan

1-1-2017 Doel, planning, realisering. Ieder seizoen weer.

Dit jaar wordt voor mij een hele interessante op sportgebied, een mogelijkheid op topsport status en deelname en een NK.

In Juni is het NK OD (Olympic Distance) een maand later in Juni wordt het NK Sprint gehouden. Een triathlon van de Olympische afstand bestaat uit 1500m zwemmen, 40km fietsen en 10km hardlopen. De sprintafstand is een totaal andere race door de andere afstanden, 500m zwemmen, 20km fietsen en 5km hardlopen.

Plaatsing voor het NK is nog niet zeker, maar mijn kansen zijn reëel. Dat is voor mij reden genoeg om ervoor te gaan en mijn seizoen erop in te delen.

Andere soort inspanning

Qua training wordt het een uitdaging om in de maand tijd tussen de NK’s te wisselen naar een ander type inspanning. Daar waar de OD triathlon dik twee uur duurt ben je met een sprint ongeveer een uur bezig. Iets minder uithoudingsvermogen en iets meer explosiviteit is nodig, een uitdaging maar wel te doen in een maand tijd.

Opbouw van het seizoen

In het begin van het seizoen zijn het vooral langere rustigere trainingen. Gericht op de opbouw van een basis waar ik de rest van het seizoen met andere soorten trainingen op kan gaan bouwen. Een goede basis voor het zwemmen is al gelegd: dat seizoen is na de zomervakantie al begonnen. Op dit moment heb ik al een half jaar zwemtrainingen achter de rug en zit nu in de fase met de belangrijke wedstrijden daarvoor. De trainingen voor de triathlon en de wedstrijden voor het zwemmen kunnen goed samengaan. Mijn trainingsweek probeer ik iedere keer weer zo in te delen dat het samengaat en en elkaar niet tegenwerkt.

De eerste echte test van dit seizoen zal zijn tijdens de zwemlopen. In Mei begin ik met twee kwart afstand zwemlopen, 1km zwemmen en 10km hardlopen. Voor mij zijn de twee belangrijkste disciplines uit de triathlon het zwemmen en het hardlopen, dat zijn technisch de meest moeilijke en maken een groot verschil in het verloop van een race. Daarom is voor mij een zwemloop al een goede eerste indicatie van wat al goed is en wat nog beter moet voor de eerste triathlon in Juni.

Het eerste gedeelte van mijn triathlonseizoen bestaat uit 2 zwemlopen en 3 triathlons. De eerste twee zwemlopen en de eerste triathlon zullen van de kwart (1/4e)/OD zijn. Daarna wissel ik naar de kortere, 1/8e, afstand.

Kijk hier voor mijn volledige race agenda.
https://www.bartcooymans.nl/agenda/